לימודי ספרות ולשון עברית, יידיש ופולקלור
הקדמה:
לימודי ספרות עברית מקנים לסטודנטים כלים שבאמצעותם ילמדו על מהותו של הטקסט הספרותי, מורכבויותיו ודרכי פענוחו. הסטודנטים לומדים את מהות הטקסט הספרותי בשלל מופעיו: כיצירה כתובה, חזותית, דיגיטאלית או כיצירה המבוצעת בעל פה. בנוסף, הלימודים נועדים להכשיר את הסטודנטים לדון במהות הכתיבה והקריאה כמעצבי החוויה האנושית.
לימודי לשון עברית מקנים את הידע הבסיסי בבלשנות, את הכלים להבנה לקריאה וכתיבה נכונה על ידי הבנת החוקיות המכתיבה את דקדוק הלשון העברית. הסטודנטים לומדים את התפתחות הלשון העברית לאורך ההיסטוריה: לשון המקרא ולשון חז"ל ועד העברית המודרנית.
הלימודים ליידיש ופולקלור מתקיימים כיום כהתמחויות בלימודי בתואר ראשון בספרות ולשון עברית במוסדות הלימוד השונים, או כתואר שני לבוגרים בעלי תואר ראשון במדעי הרוח.
אפשרויות תעסוקה:
הבוגרים יכולים להשתלב בהרבה מסגרות: מוסדות להשכלה גבוהה, מערכת החינוך ובבתי הספר, מכוני מחקר ופיתוח, עריכה לשונית, עמותות ומלכ"רים, משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, הוצאות לאור וכתבי עת, עיתונות, בהוצאות ספרים, חברות תיור, חברות בינלאומיות, אינטרנט ועוד.
בנוסף, הבוגרים יכולים להתקדם לתואר שני ושלישי.
נושאי לימוד:
הלימודים כוללים את הנושאים הבאים: מבוא לסיפורת, מבוא לתורת הספרות, הסיפורת העברית, ספרות המערב, יסודות הפרוזודיה, יסודות השיר, אגדה וספרות עממית, מבוא לספרות המיסטיקה היהודית, שירת ימי הביניים, השירה העברית החדשה, הוראת ההבנה והבעה, תורת ההגה, מילונות, סמנטיקה, תורת הצורות, תחביר, טקסטים מרובי הלשון, מבוא לבלשנות, מבוא לחקר השיח, מדיניות חינוך לשוני ועוד.
בתי-הספר לספרות ולשון עברית, יידיש ופולקלור בארץ:
משך הלימודים:
משך הלימודים הוא 3 שנים שבסיומם מקבלים את התואר B.A.
התנאים הדרושים לקבלה ללימודי ספרות ולשון עברית, יידיש ופולקלור לתואר בוגר:
אוניברסיטת בן גוריון:
אוניברסיטת תל אביב:
האוניברסיטה העברית
אוניברסיטת בר אילן:
אוניברסיטת חיפה:
האוניברסיטה הפתוחה: